Ik ben zelf half pools opgevoed, eet dus zelf ook Poolse gerechten. Daarom heb ik gekozen voor een kookrubriek over Poolse deegkussentjes Pierogi.
Ingrediënten
Opbrengst: 80 pierogi
- 600 gr Poolse witte kaas of roomkaas
- 7 aardappels, geschild en gekookt
- 50 ml plantaardige olie
- 300 gr champignons, geschild en gehakt
- 3 uien, gehakt
- 1 eetlepel zure room
- zout en peper naar smaak
- 1 kilo bloem
- 2 eieren
- 500 ml warm water
- 80 gr boter
- 3 liter water
Bereidingswijze
Voorbereiding: 1uur › Bereiding: 40min › Klaar in:1uur40min
- Maal de kaas in een (gehakt)molen of in een keukenmachine. Maal daarna apart ook de aardappels fijn. Zet apart.
- Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de champignons en ui toe. Bak tot ze zacht zijn, in ongeveer 15 minuten.
- Meng de kaas, aardappel, champignon-ui mengsel, zure room, zout en peper in een grote kom. Meng goed door en zet apart.
- Om het deeg voor de pierogi te maken: leg alle bloem op een schoon werkoppervlak en maak een kuiltje in het midden. breek twee eieren in het kuiltje. Voeg de boter toe en een beetje van het warme water. Mix met je handen, voeg geleidelijk steeds meer warm water. Kneed het deeg goed door, voeg eventueel meer bloem toe als het aan het werkoppervlak kleeft. Het deeg moet zacht en soepel zijn.
- Snij een kwart van het deeg. Bestrooi je werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot 3mm dikte. gebruik een deegsteker of drinkglas om cirkels uit het deeg te steken, bewaar het resterende deeg voor de volgende ronde.
- Schep een lepel vol van het mengsel op het midden van een deegcirkel. Vouw de cirkel over de vulling heen dubbel en druk de randjes samen zodat het goed dicht zit. Herhaal met resterende deeg en vulling.
- breng 3 liter water in een grote pan aan de kook. Voeg 20 van de pierogi's tegelijk toe aan de pan en kook ze 10-15 minuten, tot ze boven komen drijven. Schep de pierogi in een vergiet om uit te lekken. Herhaal met de resterende pierogi.
- Serveer de pierogi op een schaal en garneer met gebakken uitjes en peterselie, indien gewenst.
Serveer tip
Je kunt pierogi met gebakken ui en peterselie serveren, of met zure room, gesmolten boter of stukjes uitgebakken spek.

Maak jouw eigen website met JouwWeb