Een terugblik op de afgelopen periode

In de afgelopen periode hebben we veel geleerd, vooral over de verkiezingen. Als eerst begonnen we met het invullen van de stemwijzer en de stem examen. Bij het invullen van de stemwijzer, kwam bij mij de partij 50 Plus het meest naar voren. Maar ook andere partijen als de PVDA, SP, D66 en Denk. Bij het invullen van het stemexamen liep ik wel tegen een aantal vragen aan, vooral omdat ik me helemaal niet interesseerde in politiek en verkiezingen. Toch had ik een best redelijke score van 66% gescoord. We hebben het gehad over een lijstentrekker die we eventueel konden uitnodigen, om hem vragen te stellen en meer te weten te komen over zijn partij. Helaas is dit niet gelukt, wel hebben we met de klas veel mails en telefoontjes gepleegd, maar iedereen kon niet of was bezet.

Ook moesten we samen met een partner een analyse maken over de partij die het meest naar voren kwam uit je stemwijzer. Bij Kirsten kwam ook 50 plus het meest naar voren, daarom besloten we om samen te werken aan onze analyse over de 50 Plus. De samenwerking is goed verlopen, we hebben buiten school ook veel contact over de analyse gehouden.


Samen met de klas hebben voor de excursie ook afgesproken om een verkiezingsdag op school te houden. Waarin we posters zouden maken en stembiljetten. De posters zouden we op school rondhangen en de stembiljetten konden de leerlingen dan van school invullen en in een soort stembus doen. Zo zouden we een idee krijgen naar welke partij de meeste voorkeur gaat. Dit idee hebben we ook niet kunnen redden, wat wel jammer was.

Daarnaast heeft mevrouw ieder van ons een verkiezingskrant gegeven, waar veel informatie stond over partijen en ook opdrachten. De opdrachten hebben we gemaakt, waar je ook getest werd op kennis.

Ook heeft mevrouw posters opgehangen van verschillende partijen. We moesten opschrijven wat we van de posters vonden en waarom de partijen zulke posters hebben gemaakt. Daarna besprak mevrouw de posters met de hele klas, waar nuttige informatie uit kwam. Zo wisten we bijvoorbeeld al snel welke partijen links of rechts waren.

 Al snel volgde er een excursie naar Denhaag, waar we een rondleiding zouden krijgen bij het BInnenhof. Als eerst gingen we naar ProDemos, omdat ProDemos deze rondleiding aan ons zou geven. Bij ProDemos hadden we een begeleider, die ons veel vertelde over de politiek en de verkiezingen. We konden met vragen en antwoorden muntjes verdienen, als je de meeste muntjes had won je een prijs. Ook moest je als team samenwerken bij een quiz over de politiek en de verkiezingen. Na alle uitleg en informatie kregen we eindelijk het Binnenhof te zien. Het Binnenhof zelf is heel groot. Uit veiligheidsmaatregelen werden we gecontroleerd, of we niet in bezit waren van iets wat gevaarlijk was. Nadat we vrij waren van de bewaking, zagen we de vergaderzaal van de Tweede en Eerste kamer. Vergeleken op tv vond ik het er minder groot en overweldigend uit zien. We namen plaats op de tribune en kregen uitleg over verschillende dingen, zoals wat ze in zon vergader ruimte precies deden. Ook mochten we vragen stellen en antwoord geven. Na een uur mochten we de ridderzaal bekijken, het voelde best middeleeuws aan. We kregen uitleg waarvoor de Ridderzaal vroeger veel gebruikt werd, waarom het er nog staat en nog meer informatie. Op het einde had ik zoveel informatie dat mijn hoofd uit een kon barsten. Na de tour door het Binnenhof, gingen we naar ProDemos om onze spullen te pakken en waren we vrij.

Op school hebben we ook voor de verkiezingen gekeken naar het debat tussen lijstentrekkers. Vooral het debat van Geert Wilders en Mark Rutte vond ik erg kinderachtig. Het was meer het belachelijk maken van elkaar, dan een letterlijk goed debat.

Op 17 maart heb ik zelf gestemd, mijn voorkeur is gegaan naar de SP (Socialistische partij). Dit door de standpunten van de partij en waarvoor ze zich inzetten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb